Eperlekvár receptje

Ancsi

Az eperlekvár egy klasszikus és közkedvelt finomság, amelyet könnyedén elkészíthetünk otthon is. A házi eperlekvár nemcsak finom, de egészséges is. Íme a tökéletes eperlekvár receptje, amely biztosan mindenkit elvarázsol.

 

Hozzávalók:

  • 2 kg friss eper

  • 1 kg kristálycukor

  • 1 db citrom leve

  • 1 tasak (25 g) pektin (opcionális, ha sűrűbb lekvárt szeretnénk)

 

Elkészítés:

  1. Előkészítés: Az epreket alaposan mossuk meg, csumázzuk ki, és vágjuk kisebb darabokra. Ha szeretjük a sima lekvárt, használhatunk botmixert vagy turmixgépet az eprek pépesítéséhez.

  2. Főzés: Tegyük az epreket egy nagy lábasba, adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet. Keverjük össze, és lassú tűzön kezdjük el melegíteni. Ha pektint is használunk, azt most adjuk hozzá, és alaposan keverjük el.

  3. Forralás: Amikor az eperkeverék felforr, csökkentsük a hőmérsékletet, és főzzük tovább alacsony lángon kb. 30-40 percig. Időnként keverjük meg, hogy ne égjen le. Ha szükséges, szedjük le a keletkező habot a tetejéről.

  4. Sűrítés: A lekvár akkor van kész, ha eléri a kívánt sűrűséget. Ezt könnyen ellenőrizhetjük egy hideg tányérra cseppentve a lekvárt: ha megdermed, akkor kész.

  5. Üvegezés: Sterilizált befőttesüvegekbe merjük a forró lekvárt, majd azonnal zárjuk le az üvegeket. Fordítsuk fejjel lefelé az üvegeket 5 percre, hogy vákuum keletkezzen, majd fordítsuk vissza.

  6. Tárolás: Az elkészült eperlekvárt száraz, hűvös helyen tároljuk. Felbontás után hűtőben tartsuk, és néhány héten belül fogyasszuk el.

 

Az eperlekvár tökéletes reggeli pirítósra, palacsintára vagy akár sütemények töltelékeként. Egyszerűen elkészíthető, és nagyszerű módja annak, hogy megőrizzük a nyár ízeit egész évre. Jó étvágyat!

Online szótár