Charlotte torta
Ennek a tortának többféle változata létezik, már ami a belsejét illeti. Talán ez az a torta, amit bárhol, bármikor megennék! Kicsit féltem, mert azt hittem bonyolult és nehéz elkészíteni, de ahogy csináltam letisztult a kép, és a végén annál nagyobb volt a sikerélmény. Az biztos, hogy kinézetre szerintem nagyon mutatós és gusztusos torta!
Tészta: 9 tojás, 9 evőkanál kristálycukor, 9 evőkanál finomliszt, fél teáskanál sütőpor, csipet só
Megjegyzésképp leírom, hogy nem mindegy mennyi tojásból készítjük a piskótát, ez függ attól, hogy mekkora a tál, amibe majd tesszük a felvágott piskótatekercs szeleteket, illetve hogy mekkora tepsibe sütjük a piskótát, mennyi szelet lesz belőle. Én amondó vagyok, hogy inkább több legyen, mint kevesebb, elvégre ha marad is piskótatekercs, azt is szívesen elfogyasztjuk.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük. A sárgáját a cukorral nagyon habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, sót és elvegyítjük. Legvégén óvatosan beleforgatjuk a habot. Ebből sütjük meg a piskótát, én kétszerre vagy háromszorra szoktam, attól függ, hogy melyik tepsi a szabad, a lényeg, hogy sok legyen, mikor felszeleteljük a már kész piskótatekercset. A megsült tésztát vizes törlőre tesszük, felgöngyölítjük, hagyjuk hűlni. Ha ez bekövetkezett kitekerjük, jól megkenjük lekvárral, ízlés szerint ki milyet szeret, majd újra betekerjük. Kicsit hagyjuk, hogy átigya a lekvárt a piskóta és felszeleteljük, de elég akkor, amikor már a krém is elkészült és már csak a torta formáját alakítjuk.
Krém: ½ kg túró, 4 dl habtejszín, 2 vaníliás cukor, 1 Zselatinfix vagy habfixáló, reszelt citromhéj, 2-3 evőkanál porcukor, barackbefőtt (de ezt is variálhatjuk akár eperrel, málnával stb.)
A barackot már jó előre ki lehet tenni szűrőbe, hogy minél jobban lecsöpögjön a leve. A túrót pépesítjük, hozzákeverjük a vaníliás cukrot, a porcukrot és a citromhéjat. A tejszínt felverjük a fixálóval és hozzáadjuk a túróhoz. Végül a barackot felvágjuk apró darabkákra és beleforgatjuk a túrókrémbe.
Abba a tálba, amibe elkészítjük a tortánk végső formáját folpackot teszünk, kibéleljük a felszeletelt piskótatekerccsel az alját és az oldalát, jó szorosan egymáshoz téve. Ezután a közepére halmozzuk a túrós masszát, és betakarjuk piskótatekercs szeletekkel a tetejét, ami ha majd tálaljuk a torta alja lesz, mivel ki kell borítani a tálból. Így lesz nagyon kívánatos torta!