Bodzaszörp recept
A bodzaszörp egy népszerű nyári ital, amely frissítő ízével mindenkit elvarázsol. A házi bodzaszörp elkészítése egyszerű és nagyszerű módja annak, hogy kihasználjuk a bodza virágzásának a szezonját. Íme a tökéletes bodzaszörp receptje, amelyet könnyedén elkészíthetünk otthon.
Hozzávalók:
-
20-25 bodzavirág
-
2 liter víz
-
1,5 kg cukor
-
2 db citrom
-
50 g citromsav
Elkészítés:
-
Előkészítés: A bodzavirágokat szedjük le (lehetőleg tiszta helyről, távol a forgalmas utaktól). Alaposan rázzuk le róluk a bogarakat, majd tegyük félre. Ne mossuk meg a virágokat, hogy ne veszítsenek aromájukból.
-
Citrom előkészítése: A citromokat alaposan mossuk meg, majd szeleteljük fel vékony karikákra.
-
Szörp alap készítése: Egy nagy fazékban forraljuk fel a vizet, majd oldjuk fel benne a cukrot. Amikor a cukor teljesen feloldódott, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé hűlni.
-
Virágok áztatása: A kissé lehűlt cukros vízbe tegyük bele a bodzavirágokat és a citromkarikákat, majd adjuk hozzá a citromsavat. Keverjük jól össze.
-
Áztatás: Fedjük le az edényt, és hagyjuk a bodzavirágokat 3-4 napig ázni hűvös, sötét helyen. Naponta keverjük meg a szörpöt, hogy az ízek jól összeérjenek.
-
Szűrés: Az áztatási idő letelte után szűrjük le a szörpöt egy finom szűrőn vagy gézlapon keresztül, hogy eltávolítsuk a virágokat és a citromdarabokat.
-
Tárolás: A leszűrt bodzaszörpöt öntsük sterilizált üvegekbe, és zárjuk le őket jól. Hűvös, sötét helyen tároljuk.
Tálalás
A bodzaszörpöt hígítsuk vízzel vagy szódával ízlés szerint, és kínáljuk jégkockákkal, citromkarikákkal és friss mentával. Ez a frissítő ital tökéletes a forró nyári napokra, és a házi készítésű bodzaszörp garantáltan nagy sikert arat majd családtagjaink és barátaink körében is.