Bodzaszörp recept

Ancsi

A bodzaszörp egy népszerű nyári ital, amely frissítő ízével mindenkit elvarázsol. A házi bodzaszörp elkészítése egyszerű és nagyszerű módja annak, hogy kihasználjuk a bodza virágzásának a szezonját. Íme a tökéletes bodzaszörp receptje, amelyet könnyedén elkészíthetünk otthon.

 

Hozzávalók:

 • 20-25 bodzavirág

 • 2 liter víz

 • 1,5 kg cukor

 • 2 db citrom

 • 50 g citromsav

 

Elkészítés:

 1. Előkészítés: A bodzavirágokat szedjük le (lehetőleg tiszta helyről, távol a forgalmas utaktól). Alaposan rázzuk le róluk a bogarakat, majd tegyük félre. Ne mossuk meg a virágokat, hogy ne veszítsenek aromájukból.

 2. Citrom előkészítése: A citromokat alaposan mossuk meg, majd szeleteljük fel vékony karikákra.

 3. Szörp alap készítése: Egy nagy fazékban forraljuk fel a vizet, majd oldjuk fel benne a cukrot. Amikor a cukor teljesen feloldódott, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé hűlni.

 4. Virágok áztatása: A kissé lehűlt cukros vízbe tegyük bele a bodzavirágokat és a citromkarikákat, majd adjuk hozzá a citromsavat. Keverjük jól össze.

 5. Áztatás: Fedjük le az edényt, és hagyjuk a bodzavirágokat 3-4 napig ázni hűvös, sötét helyen. Naponta keverjük meg a szörpöt, hogy az ízek jól összeérjenek.

 6. Szűrés: Az áztatási idő letelte után szűrjük le a szörpöt egy finom szűrőn vagy gézlapon keresztül, hogy eltávolítsuk a virágokat és a citromdarabokat.

 7. Tárolás: A leszűrt bodzaszörpöt öntsük sterilizált üvegekbe, és zárjuk le őket jól. Hűvös, sötét helyen tároljuk.

 

Tálalás

A bodzaszörpöt hígítsuk vízzel vagy szódával ízlés szerint, és kínáljuk jégkockákkal, citromkarikákkal és friss mentával. Ez a frissítő ital tökéletes a forró nyári napokra, és a házi készítésű bodzaszörp garantáltan nagy sikert arat majd családtagjaink és barátaink körében is.

Online szótár